Selecteer een pagina

Verstandig de winter door

Het is koud en guur buiten. En ook nog eens nat. Dat is natuurlijk niet lekker om in te fietsen, maar toch doen we dat massaal tijdens de ritten van Cycling Espresso. Hoog tijd voor een paar wintertips om jullie veilig de winter door te loodsen.

Tekst & fotografie Jerzy Kasemier

Banden

De eerste tip gaat over bandenspanning. Afgezien van het comfort zijn harde banden onverstandig in de winter. Hoe harder de band, hoe kleiner het oppervlak dat de weg raakt en hoe groter de kans is op valpartijen. Helemaal als het zo nat is als op dit moment. Wees daarom terughoudend in de hoeveelheid lucht die je erin pompt. Het kan is overigens niet de bedoeling dat je op de velgen rijdt, maar een half bar minder dan normaal (5,5-6) helpt al. Bovendien rij je met nog lagere druk in je banden sneller lek. 

Om bij de banden te blijven zijn de 25mm versies een uitstekende keus boven 23mm. Het geeft naast extra grip ook meer comfort en dat is zeker in de winter wel zo lekker.

Pekel is de grootste vijand van je fiets en alle onderdelen. Het bijt alles stuk en bovendien blijft het heerlijk aan je fiets plakken.

Fiets poetsen

Fietsen in de regen is soms onvermijdelijk. Hoewel we altijd goed weer bestellen, worden onze wensen niet altijd ingewilligd en komt het dus wel eens voor dat we nat regenen. Je frame kan hier uitstekend tegen. Maar je ketting aanzienlijk minder goed. Daarom is het zaak dat als je thuis komt je je fiets poetst en je ketting goed droogmaakt en een beetje invet. Hiervoor zijn de nodige producten op de markt die je kan gebruiken. Belangrijkste is dat je het er niet super dik op doet, maar met beleid.

Tot slot wordt er straks weer gestrooid als het gaat vriezen of ijzelen. Vergeet dan niet je fiets na je rit goed schoon te maken, af te spoelen en te drogen. Pekel is de grootste vijand van je fiets en alle onderdelen. Het bijt alles stuk en bovendien blijft het heerlijk aan je fiets plakken. Iets klaarzetten van water met daarbij een soppie voor je vertrekt kan je helpen om alsnog je fiets te poetsen ook al kom je verkleumd thuis.