Selecteer een pagina

Veilig op pad met Strava

Bijna al mijn vrienden hebben een smartphone en een groot deel van hun heeft ook nog eens een Garmin op het stuur. Onderhand kunnen die twee ook al met elkaar communiceren via Bluetooth en weten ze precies waar de KOMmetjes van Strava zitten. Knetters handig, want dat weet je tenminste waar je moet aanzetten en waar je weer de teugels mag laten vieren. Bovendien staat alles zo online na de rit en is het zelfs mogelijk om LIVE te laten zien wat je allemaal aan het doen bent. Waarvoor knetters onderhand niet meer toereikend is, want als de rit niet online staat is er niet gefietst. Maar is dat wel allemaal zo leuk?

Tekst Jerzy Kasemier; fotografie Andreas KambanisPatrik Nygren & Jason Young

Surprise party

Allemaal super leuk natuurlijk om je vrienden te volgen tijdens hun ronde fietsen of te laten zien wat je zelf allemaal kan. En bij Strava kan dat ook nog eens LIVE als je een premium account hebt. Leuk om te zien waar de rijders uithangen en hoe hard het gaat. Of toch niet? Ik heb hier zo mijn bedenkingen bij. Stel je wilt een surprise party organiseren als iemand een ronde aan het fietsen is, dan is het natuurlijk wel leuk als je weet hoelang je nog hebt om de boel voor te bereiden. “Even opschieten jongens, hij is bijna terug!” Wordt de rit opgeslagen en gedeeld op Twitter en Facebook dan weet je dat je je achter de bank moet verstoppen.

Meneer de inbreker

Maar, het kan natuurlijk ook anders. Heel anders. Vooral rond de vakantietijd wordt er regelmatig gewaarschuwd dat je niet alles zomaar moet delen op social media of online in het algemeen. Iets dat natuurlijk ook in zeker zin geldt voor de LIVE verslagen van je ritten. Meneer de inbreker kijkt ook rustig mee online en weet misschien nog wel beter hoe en wat van jou rit dan van je vakantie. Je kan immers zo je terugkomdatum achterwege laten. Met de LIVE verslagen is dat andere koek, want ze weten precies waar je uithangt, hoe hard je fietst en misschien nog wel handiger voor de inbreker is hoelang je erover doet voor je thuis bent. Bovendien kunnen ze met de app eenvoudig achterhalen waar je huis woont, want daar start immers je lijntje in de app.

Laat je alleen weten wanneer je weg gaat, dan ben je ook nog steeds niet veilig. Heb jij al je ritten online staan dan kan hier snel uit opgemaakt worden dat je op dinsdag om 19:30 meerijdt met de doordeweekse rit in Groningen. Na goed twee uur ben je weer thuis en dat is precies genoeg tijd om jouw huis leeg te halen. Doe je LIVE verslag? Dan weten ze ook of je onderweg eventueel nog stil staat voor een lekke band en dus of ze de koude champagne wel of niet kunnen laten staan als surprise.

Veiligheid

Natuurlijk willen we wel het nodig met onze vrienden delen, want dat is immers super leuk en motiverend. En dat kan ook uitstekend met een paar handige aanpassingen in je instellingen. Standaard heb je eigenlijk in iedere app 3 opties voor het delen van je activiteiten: openbaar, vrienden en privé. Openbaar geeft iedereen de mogelijkheid om, al dan niet LIVE, je activiteiten te bekijken. Vrienden geeft alleen jouw volgers de mogelijkheid om te zien wat je allemaal, eventueel LIVE, aan het doen bent. En tot slot laat privé natuurlijk al raden, alleen jijzelf kan bekijken wat je gedaan hebt.

Natuurlijk is het leuk om te laten zien waar je fiets, hoe hard je gaat en wat voor prachtige ronde je gefietst hebt. Ik zou dit echter persoonlijk niet altijd en met iedereen LIVE willen delen, maar alleen op van tevoren bepaalde activiteiten zoals bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd of de ritten van Cycling Espresso natuurlijk.

Endomondo

Bij Endomondo kan je onder “instellingen” het kopje “privacy” vinden. Hier kan je alle privacy instellingen aanpassen. Je kan hierbij kiezen uit “iedereen”, “vrienden” en “alleen ikzelf”. Hier kies jij wie je oude activiteiten kan zien als mensen je profiel bekijken. Voor je profielweergave (met daarin je extra gegevens zoals geboorte datum, gewicht en lengte) kan je nog kiezen of deze gegevens openbaar of alleen voor je (Endomondo) vrienden.

Bij Endomondo heb je voor LIVE tracking geen premium account nodig. Iedereen kan er dus gebruik van maken en het is zelfs zo dat dit standaard aanstaat (als ik het goed heb). Wil je dit aanpassen dan moet je in de lijst onder privacy (settings) de instellingen van “duur en snelheid” aanpassen.

Runkeeper

De insteek van Runkeeper is globaal het zelfde als bij Endomondo. Je kan van alle onderdelen van je profiel en activiteiten aangeven met wie deze gedeeld worden. “Everybody”, “friends” of “myself only”. Onder het kopje “account settings” vindt je tab met “sharing” waar je voor ieder onderdeel van je profiel kan aangeven hoe je je standaard sharing setting wil hebben. Wil je toch een keer een activiteit voor iedereen of alleen voor jezelf zichtbaar maken, dan kan je de standaard settings altijd per workout instellen.

Wil je de LIVE tracker aanzetten dan heb je een premium account nodig. Je kan hiermee per activiteit aangegeven of je “Live broadcasting” aan of uit wilt zetten, echter zul je wel al je activiteiten op openbaar moeten zetten.

Strava

Strava steekt het anders in. Je hebt twee opties (beiden te vinden onder “settings” en dan “privacy“) om je activiteiten te beschermen tegen ongewilde gluurders. Allereerst kan je kiezen uit twee mogelijkheden bij “Enhanced Privacy Mode“: alles zichtbaar voor iedereen óf alles zichtbaar voor door jouw (toegelaten) vrienden. De tweede optie is mijn persoonlijke favoriet. Met ‘my hidden location‘ kan je eenvoudig een zone instellen die niet online wordt weergegeven. Je vult je postcode in en Strava zet hier een cirkel omheen waarbinnen je activiteiten niet meer zichtbaar zijn. Wees gerust, de afstand die je binnen die cirkel loopt wordt gewoon meegerekend.

Voor LIVE sharing heb je bij Strava een premium account nodig. Je kan in de app op je telefoon eenvoudig kiezen of je je activiteit (of segmenten) LIVE wil delen met je vrienden.

Tot slot, vergeet ook je vrienden niet op de hoogte te brengen. Want als je elke week samen met Pietje op pad bent en die heeft alles wel open staan dan heb je het natuurlijk nog steeds niet optimaal geregeld.