Selecteer een pagina

Chapmans Peak Drive

Pacific Highway

Great Ocean Road

Atlantic Highway

Shimanami Kaido

Vista Chinesa Rio de Janeiro

Ocean Roadporn

Regelmatig komen ze voorbij op Instagram, Facebook en Instagram. De prachtigste wegen van over de hele wereld die vaak nog mooier op de foto gezet zijn. Veelal zijn ze voorzien van de hashtag #roadporn. Ofwel, van die wegen waar wij, en vast ook jij, opgewonden van worden, bij wegkwijlen en waarbij we ongeacht het tijdstip direct van op de fiets willen stappen. Zelfs al liggen ze aan de andere kant van de wereld en zou je er uren voor in het vliegtuig moeten zitten. Ooit zullen ze gereden moeten worden. Voor het echter zover is hebben we een lijst gemaakt. Niet in prioriteit, maar gewoon een greep uit al die prachtige wegen. Samen vormen zijn een kleine bucketlist met het thema: oceanen en zeeën.

CHAPLAINS PEAK DRIVE

Continent: Afrika; Land: Zuid-Afrika; Plaats: Kaapstad
Ligging-34.075235, 18.364778; Lengte: 8,4 kilometer
Foto: Craig Howes

Het is even vliegen naar Zuid-Afrika, maar dan heb je ook wat. Aan de zuidwest kust Zuid-Afrika ligt net onder Kaapstad deze schitterende. Zonder jetlag kan je schitterend fietsen langs deze aan de zuidelijke Atlantische Oceaan gelegen weg van 8,4 kilometer. Neem lichtjes mee als je hier wilt fietsen met zonsondergang, want in Afrika is het nadat de zon verdwenen is heel snel donker. En ben je dan toch in de buurt dan kan je bijna letterlijk en figuurlijk een Strava KOMmetje rijden als je door Kommetjie rijdt dat iets zuidelijker ligt.

PACIFIC HIGHWAY

Continent: Noord-Amerika; Land: Verenigde Staten; Plaats: San Diego
Ligging: 32.709776, -117.171090; Lengte: 1055 kilometer
Foto: Shannon Crabtree

Na 14 uur vliegen krijg je waar voor je geld met deze weg die zich langs de Grote Oceaan, of liever gezegd de Pacific. De weg kronkelt hier langs de schitterende kust richting het noorden. De route loopt vanuit San Diego 1055 kilometer in noordelijke richting via Los Angeles en San Francisco, waar je over de Golden Gate brug rijdt. Altijd met de de oceaan, woeste kustlijnen en vele vergezichten aan je linkerhand. En dus ook iedere dag, mits het lekker weer is, een zonsondergang in de zee. Wat wil je nog meer?

GREAT OCEAN ROAD

Continent: Australië; Land: Australië; Plaats: Torquay
Ligging: -38.338215, 144.314533; Lengte: 243 kilometer
Foto: Claire

Aan de zuidkust van Australië ligt de prachtige Great Ocean Road die zich langs de Zuidelijk Oceaan loopt. Deels loopt de weg door het Great Otway National Park. Een van de hoogtepunten aan deze route zijn de 12 Apostelen van kalkzandsteen, waarvan er op dit moment nog acht overeind staan. Wil je de Apostelen dus nog zien dan is dit een aanrader, want om is om.

ATLANTIC HIGHWAY

Continent: Europa; Land: Noorwegen; Plaats: Vevang
Ligging: 63.000050, 7.286346; Lengte: 8,3 kilometer
Foto: Andrew Hodnefield

Iets dichter bij huis, je zou het zelfs kunnen fietsen, ligt de Atlantic Highway aan de westkust van Noorwegen. Een idyllische weg die over een aantal eilanden richting noorden loopt. Neem wel voor alle zekerheid een regenjas mee, want als het een beetje waait kunnen de golven over de weg heen komen.

SHIMANAMI KAIDO

Continent: Azië; Land: Japan; Plaats: Vevang
Ligging: 34.261874, 133.094202; Lengte: 59,4 kilometer
Foto: sgt.aki23

De Shimanami Kaido highway verbindt Imabari in Shikoku met Onomichi, Hiroshima Prefecture en is een fietsvriendulijke weg van een kleine zestig kilometer. De weg loopt over zes eilanden met een prachtige natuur en schitterende bruggen die hier en daar zelfs boven de bomen uit komen. Heb je geen zin om zelf een fiets mee te nemen dan kan je ook uitstekend ergens een huren.

VISTA CHINESA RIO DE JANEIRO

Continent: Zuid-Amerika; Land: Brazilië; Plaats: Rio de Janeiro
Ligging: -22.973088, -43.249845; Lengte: 8,9 kilometer; Stijging: 715 meter
Foto: Guillaume Herisson

Misschien heb je deze prachtige klim voorbij zien komen tijdens de Olympische spelen in Rio. Omdat de renners tijdens de wegwedstrijd waarschijnlijk geen tijd gehad hebben voor het prachtige uitzicht hebben wij hem op de lijst gezet. De klim is op z’n zachtst gezegd pittig, maar boven aangekomen heb je een schitterend uitzicht over Rio de Janeiro. Schiet je hier een panorama dan heb je de stad, zee en het Christusbeeld op een foto gevangen.